Revalideren is zélf hard werken aan je herstel

Als er iemand weet hoe belangrijk goede ondersteuning bij revalidatie en herstel is, dan is het verpleegkundige Atie de Boer wel. Ze werkte jaren op de transferafdeling van het Zaans Medisch Centrum en sinds 2017 is ze een van de vaste gezichten van Recura Revalidatie in Zaandam.

Revalideren: “Liggend naar binnen, lopend naar buiten”
“Wat ik zo mooi vind, is dat mensen hier liggend binnenkomen, bijvoorbeeld met een nieuwe heup of knie, en dat ze na een week of twee het pand lopend weer verlaten. Dan denk ik: ‘Yes! Dat hebben we maar mooi weer voor elkaar gekregen!’” 

Naast revalidanten met een nieuwe knie of heup ziet Atie nog meer veel patiënten: “We hebben mensen die een zware COPD-aanval hebben gehad, mensen met hartfalen, mensen die thuis of op straat ongelukkig zijn gevallen, mensen die moeten herstellen na een zware infectie. Meestal zijn we het tussenstation tussen ziekenhuis en thuis.” 

Zelf aan de bak bij Recura Revalidatie
Veel revalidanten zijn onder de indruk van de omgeving waarin ze terechtkomen. “Sommige patiënten geven al in het ziekenhuis aan dat ze graag bij Recura Revalidatie willen herstellen. Soms hebben ze het zelfs over Zorghotel Zaandam. Nou, misschien zien onze kamers er wel zo uit, maar het betekent zeker niet dat je lekker achterover kunt leunen. Patiënten moeten echt aan de bak voor hun revalidatie.”

“Wat je zelf kunt doen, moet je hier zelf doen. Zo snel mogelijk weer naar de wc, zelf naar het restaurant enzovoorts. En lukt dat niet? Dan bieden we je de helpende hand. Er zijn mensen die andere verwachtingen hebben als ze ons luxe uitziende revalidatiecentrum in Zaandam binnenkomen. Voor hen het is even wennen dat ze zelf aan de slag moeten. Maar uiteindelijk begrijpen ze wel dat het goed is voor hun herstel. Thuis moet je ook alles weer alleen kunnen.”

Hulp van mantelzorgers bij het revalideren
Voor mantelzorgers is eveneens een belangrijke rol weggelegd in het Zaanse revalidatiecentrum. “Als verpleegkundigen zijn we druk bezig met infusen, sondevoeding, wondverzorging, injecties. Dan is er maar weinig tijd over om een gesprek aan te gaan of een wandelingetje met de revalidanten te maken. Daarom vragen we ook mantelzorgers en familie om hun naaste regelmatig te bezoeken en bij te dragen aan het revalidatieproces.”
Om zowel de revalidant als de familie goed voor te bereiden op de terugkeer naar huis, hangt bij elke patiënt een bord op de kamer waarop de verwachte ontslagdatum staat. “Deze datum wordt samen met alle behandelaars bepaald. De patiënt heeft zo een doel voor ogen en de mantelzorgers weten waar ze aan toe zijn. Natuurlijk – als iemand meer tijd nodig heeft, dan passen we de ontslagdatum aan. Maar het doel is om onaangename verrassingen op het laatste moment te voorkomen. Bovendien komt er dan weer een plek vrij voor mensen die onze hulp ook hard nodig hebben.”