‘Chapeau voor de goede begeleiding van Recura’

Bij Recura Revalidatie komen oudere patiënten na opname in het ziekenhuis als ze thuis nog niet veilig kunnen functioneren.

Op de derde en vijfde etage van de Zorgboulevard bij het Zaans Medisch Centrum in Zaandam zijn 62 kamers. Fysiotherapeut Rick den Ouden vertelt: ‘Vanwege de privacy en het gevaar van verspreiding van virussen heeft iedereen een eigen kamer. Sommige ouderen vinden dat minder prettig, zij zouden liever een kamer delen vanwege de gezelligheid. Mensen komen vaak ongepland in het ziekenhuis en zijn de eerste dagen dat ze bij ons komen vaak van slag. Dan komen we op de kamer voor de therapie. Voor sommige mensen is 30 seconden rechtop zitten al zwaar, anderen kunnen direct na de operatie al lopen. Iedereen traint op zijn eigen niveau en heeft een eigen behandelplan.’

Een patiënt vertelt
Een patiënt van 68 jaar is relatief jong in deze omgeving. Zij vertelt hoe ze de opname ervaart. ‘Zes weken geleden ben ik gevallen met de fiets door een obstakel op de weg en heb daardoor mijn onderbeen op verschillende plaatsen gebroken. Volgens de chirurg ben ik anderhalf jaar bezig met herstel. Twee maanden na de val kan ik hopelijk weer naar huis. Dan vind ik het hier ook mooi geweest. Je komt toch in een compleet andere wereld. De mensen werken zich hier een slag in de rondte. Doorstroom naar verzorgingshuizen is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Dat zie je hier terug bij de patiënten. Een chapeau voor de goede begeleiding. Mijn valkuil is dat ik veel te snel wil. Ze kijken hier goed naar wat je kan en begeleiden je bij het herstel. Ik sta hier verbaasd van de grote variatie aan apparaten. Er is een goed aanbod om je spieren te versterken. Dat is echt fijn. Ik moet bijvoorbeeld mijn armen trainen zodat ik straks de rolstoel makkelijker kan gebruiken. En de fiets kan zo ingesteld worden dat je daarmee korte rondjes kan maken. Vandaag ben ik voor het eerst zelfstandig met de rollator naar de fysiotherapie gekomen. Dan moet ik tussendoor wel pauze nemen om energie te vinden.

Voordat ik viel mankeerde ik niets. Van het een op het andere moment kom je dan in een compleet andere situatie. Dat vind ik nog het meest lastige. Het is heel fijn om hier je eigen kamer te hebben. Wat je zelf kan doen, doe je zelf. Ik ben blij dat dit er is. Thuis kon ik nooit zo goed revalideren als hier.

De voeding is aangepast, je krijgt eiwitrijk voedsel te eten. Mijn dochter komt af en toe met een pannetje warm eten waar ze doeken omheen heeft gewikkeld om het warm te houden. Het is fijn dat ze het hier prima vinden dat we dat gezellig samen opeten. En je moet in beweging komen, dat wordt zeer gestimuleerd.

Dit revalidatiecentrum is een mooie aanwinst. Het zit op een geweldig goede locatie. Als je iets nodig hebt in de buurt, dan is het er. Zo kan je naar de supermarkt, de drogist en naar een koffiezaak als iemand je duwt. Het is alleen jammer dat er geen buitenruimte is.’