“Tranen van geluk in mijn ogen”

Revalidant Rob Korting (64):

Eigenlijk zou de heer Korting na zijn heupoperatie van ziekenhuis weer naar huis gaan, maar complicaties gooiden roet in het eten. Gelukkig kon hij terecht bij de revalidatie-experts van Recura. Daar had hij het zo naar zijn zin dat hij als Sinterklaas de ‘nachtzusters’ verraste.

De heer Korting is in Zaandam en omstreken een goede bekende. Samen met zijn vrouw bestiert hij namelijk de feestwinkel Partycorner. Graag was hij na zijn heupoperatie in het Zaans Medisch Centrum weer snel aan het werk gegaan, maar door complicaties moest hij langer blijven. “Daardoor kwam ik in aanmerking voor een revalidatieplek bij Recura”, vertelt de heer Korting.

Hij neemt zijn petje af voor alle medewerkers “die zich werkelijk een slag in de rondte werken. Ze doen zulk goed werk en zetten zich enorm in.” Als het maar even kan, probeert hij zoveel mogelijk dingen alleen te doen. “Ik vraag alleen hulp als echt nodig is.” Daartoe wordt hij ook aangemoedigd, omdat dat goed is voor zijn herstel.

Glimlach op het gezicht
De verpleegkundigen in de nachtdienst hebben zijn hart gestolen: “Ik vind het altijd erg fijn om met de nachtzusters te praten. Omdat ik alleen nog maar op mijn rug kan liggen, slaap ik namelijk niet goed door.”

Toen Recura rond het sinterklaasfeest alle revalidanten een cadeautje gaf, viel de heer Korting één ding op. “Ze hadden geen Sinterklaas geregeld om de pakjes te bezorgen. Daarom heb ik die taak op me genomen, want niets is leuker dan om iedereen een glimlach op het gezicht te bezorgen.” Zo ging hij met pruik en baard in bed liggen, vlak voordat de nachtverpleging langskwam. Die schrokken zich een hoedje. “Maar daarna hebben we er met z’n allen heel hard om gelachen.”

In de watten gelegd
De heer Korting raakt niet uitgesproken over hoe fijn het verblijf bij Recura was. “Eigenlijk is het een soort kuuroord, zo goed hebben ze alles voor elkaar. Het verblijf is erg luxe en je kan er lekker jezelf zijn. Je wordt in de watten gelegd, maar je moet ook echt zelf hard aan je eigen herstel werken.”

“Wat ook fijn is: doordat je alleen op een kamer ligt, kun je je eigen gang gaan. Zo kan ik bijvoorbeeld ook ’s nachts lekker tv kijken. Je hoeft zo met niemand rekening te houden.”

De trap op zonder pijn
Doordat hij een strikt dieet volgt, was hij niet heel veel in het restaurant te vinden. Maar op die momenten dat hij wel meeat, genoot hij met volle teugen. “De sauzen vond ik wel wat zout, maar ja, ik eet normaal gesproken zonder zout.” Heel attent vindt hij dat iedereen die hersteld van een breuk, iets extra’s met eiwitten te eten krijgt. “Dat doen ze in de vorm van een toetje. Heel slim!”

Hoogtepunt voor de heer Korting was toch wel toen hij in de laatste week voor het eerst weer een trap mocht oplopen en geen pijn voelde. “Ik had tranen van geluk in mijn ogen. Het genezingsproces is in de laatste week gigantisch vooruitgegaan. Ja, ik zou Recura bij iedereen aanraden!”