Extra eiwit voor sneller herstel

Dirk Leeuwenkamp is de drijvende kracht achter het restaurant van Recura Revalidatie. Als leidinggevende in dienst van Hutten stuurt hij het team met koks en gastvrouwen aan. Ook draait hij zelf mee als kok en gastheer.

Voeding is belangrijk bij revalidatie
“Met ons restaurant vormen we een soort van huiskamer in dit revalidatiecentrum in Zaandam. We koken alle dagen vers en houden daarbij rekening met de smaak van de 60-plus-doelgroep. Een stamppotje, een stooflapje, een vlaflip – het zijn voornamelijk Hollandse gerechten wat de pot schaft. Uiteraard houden we rekening met eventuele dieet- en voedingswensen van de revalidanten. We koken bijvoorbeeld ook vega en Halal.”

Als het even kan, ontvangen Dirk en zijn team de revalidanten voor het ontbijt, de lunch en het diner het liefst in het restaurant: “De wandeling ernaar toe en het samen eten zijn oefeningen die kunnen bijdragen aan het herstel. Uiteraard serveren we de maaltijd op de kamer voor wie echt niet van bed kan.”

Eiwitprogramma onderzoekt bijdrage voeding in sneller herstel
Hutten is een maatschappelijk betrokken bedrijf en participeert ook in onderzoek en ontwikkeling van specialistische voeding. Zo willen zij met voeding met de juiste voedingswaarden een bijdrage leveren aan het herstel en de vitaliteit van patiënten en revalidanten. “Dat laten we ook zien bij Recura Revalidatie. Zo werken we nu mee aan een proef waarbij we mensen van extra eiwit voorzien. Evean wil zo onderzoeken of voeding mogelijk kan bijdragen aan een sneller herstel van de revalidanten. Het zou toch mooi zijn als je door eiwitrijkere voeding met minder medicijnen toekunt! Deze week serveren we bijvoorbeeld een eiwitrijke smoothie en snacks zoals een eitje met rookvlees.”

De producten die Hutten serveert, komen deels uit Huttens eigen bakkerij waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Zij maken koekjes, worstenbroodjes en bonbons. “En we hebben De Verspillingsfabriek opgericht. Daar maken we met verse reststromen groente, zoals snijresten van tomaten of misvormde groenten, nieuwe producten als soepen en sauzen. Eén keer in de week staat hier een lekkere ‘verspilsoep’ op het menu. Je proeft het niet, de soep is door de vele verse groente en kruiden juist hoog op smaak en we zorgen zo voor minder voedselverspilling.”

Revalidanten zijn positief over menu
Dirk is bijzonder in zijn nopjes met zijn werk. “Het is fijn dat je mag bijdragen aan het herstel van mensen die na een operatie, een beroerte of een andere aandoening bij ons komen revalideren.” En ook de revalidanten tonen zich positief over wat Dirk en zijn collega’s elke dag weer op tafel zetten. “Af en toe horen we wel iets wat beter kan, maar voor de rest krijgen we hoofdzakelijk positieve reacties.”
Als bewijs toont Dirk een stapel reactiekaartjes die revalidanten achterlaten. “Sommigen vinden het zelfs jammer om weer naar huis te gaan, omdat ze hier zo goed gegeten hebben.”